2012. október 22., hétfő

Linzer


Hozzávalók kb. 30 db linzerhez:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg Rama
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárga
  • 1 cs vaníliás cukor
  •  fél (bio)citrom héja
  • 1 tk sütőpor
  • baracklekvár (a linzerek összeragasztásához)

elkészítés
  1. Először a száraz alapanyagokat, így a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport és a citromhéjat összekeverem, majd gyorsan belemorzsolom a margarint. Végül hozzáadom a tojássárgát és jól összedolgozom.
  2. A tésztacipót fóliába csomagolom és 1 órát hűtőben pihentetem.
  3. A tésztából levágok egy darabot, porcukorral hintett deszkán fél cm vékonyra nyújtom. Linzerkiszúróval formára szaggatom és sütőpapírra sorakoztatom.
  4. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 10 percig sütöm.
  5. A lyukas és a teli sütiket baracklevárral összeragasztom, majd teszek még egy kis lekvárt a lyukakba.
  6. Végül vaníliás porcukrot szitálok a tetejére.

Tupperware Szilikonban sült kuglóf

Többféle kuglóf recept létezik, nekem ez bejött, ezért ezt szoktam alapként venni és variálni. Teszek bele darált diót, gyümölcsöt, kakaóport, csokit vagy dió darabokat, vagy, amit éppen találok otthon.

Hozzávalók:
  • 38 dkg cukor (ebbe tehetsz glukagont is),
  • 38 dkg liszt,
  • 6 tojás,
  • 1 1/2 dl víz,
  • 1 1/2 dl olaj,
  • 1 sütőpor,
  • citromhéj,
  • vaníliás cukor.

Elkészítés:
A cukrot a tojássárgájával kikeverjük, hozzáadjuk az olajat, vizet, citromhéjat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük fel, majd óvatosan hozzáadjuk felváltva a cukrozott tojássárgáját és a sütőporos lisztet. Az egészet egyneművé keverjük. Kikent Szilikon Kuglóf formába öntjük, ekkor tehetjük bele az egész darabos dolgokat pl. mazsola stb. Aranysárgára sütjük. Ízlés szerint vaníliás cukorral meghinthertjük, vagy leöntjük csokis tortabevonóval.

Sütés: 180 C fokon, Gázsütőben 3. fokozat, kib. 50 percig. (ha van benne darált dió is, akkor több).

Jó sütést!


Burgonyafánk sültek mellé - anyukám kedvence


Hozzávalók:

  • 20 dkg burgonya
  • 12 dkg liszt
  • 1 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 3 evőkanál tej
  • 3 dkg vaj
  • olaj

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, burgonyanyomóval összetörjük. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a tojással, a puha vajjal, az élesztős folyadékkal. Végül összedolgozzuk a főtt burgonyával és a sóval. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkára helyezzük, 2 cm vastagra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kb. 3 cm-es átmérőjű korongokat szaggatunk belőle. A tésztát bő, forró olajban kisütjük, de egyszerre csak néhány darabot teszünk a serpenyőbe, mert sülés közben a fánkok megnőnek. Itatósra szedjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Mártásos húsok mellé, köretként kínáljuk.

2012. szeptember 8., szombat

Többféle kuglóf recept létezik, nekem ez bejött, ezért ezt szoktam alapként venni és variálni. Teszek bele darált diót, gyümölcsöt, kakaóport, csokit vagy dió darabokat, vagy, amit éppen találok otthon.

Hozzávalók:
  • 38 dkg cukor (ebbe tehetsz glukagont is),
  • 38 dkg liszt,
  • 6 tojás,
  • 1 1/2 dl víz,
  • 1 1/2 dl olaj,
  • 1 sütőpor,
  • citromhéj,
  • vaníliás cukor.

Elkészítés:
A cukrot a tojássárgájával kikeverjük, hozzáadjuk az olajat, vizet, citromhéjat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük fel, majd óvatosan hozzáadjuk felváltva a cukrozott tojássárgáját és a sütőporos lisztet. Az egészet egyneművé keverjük. Kikent Szilikon Kuglóf formába öntjük, ekkor tehetjük bele az egész darabos dolgokat pl. mazsola stb. Aranysárgára sütjük. Ízlés szerint vaníliás cukorral meghinthertjük, vagy leöntjük csokis tortabevonóval.

Sütés: 180 C fokon, Gázsütőben 3. fokozat, kib. 50 percig. (ha van benne darált dió is, akkor több).

Jó sütést!



2012. augusztus 8., szerda

Túrógombóc tálalómesterben

Nagyon szeretem ezt a receptet, mert sohasem eszik szét a gombóc

Hozzávalók:
1/2 kg túró, 3 egész tojás, 10 dkg búzadara, 1 cs. vaníliás cukor, a forró vízbe egy kis olaj, pirított zsemlemorzsa, ízlés szerint tejföl, porcukor a szervírozáshoz

A túrót, tojást, vaníliás cukrot és a grízt összekeverem és estig a hűtőben pihentetem.
Felforralok kb. 2-3 liter vizet, teszek a tálalómesterbe egy kis olajat.
A tálalómester szűrőjébe kis gombócokat formázok, egymás mellé helyezem őket. A tálba öntök annyi forró vizet, hogy ellepje a gombócokat. A szűrőt ezután óvatosan belesüllyesztem az edénybe, lefedem a tetejével és az asztalon 20 perc alatt megfő a gombóc. Ezután pirított zsemlemorzsába forgatom és végül tejföllel, porcukorral tálalom.

Nagyon finom!

Joghurttorta desszertes gyűrűben

Ez egy könnyű kis édesség, bármilyen gyümölccsel finom

Hozzávalók:
1/2 liter natúr joghurt, 3 dl tej, 1 cs zselatin (25 g), 1 cs. tejszínhabpor, 5 evőkanál cukor

A joghurtot a tejszínhabporral és a cukorral jól felverem.
A zselatint a tejjel meglangyosítom, majd a joghurtos keverékhez öntöm.
Ezután megint felverem. Az egészet a desszertes gyűrűbe öntöm.
Célszerű előtte a gyűrűt hideg vízzel átöblíteni. Gyümölcsöt teszek bele (konzervet, frisset, fagyasztottat, ami van otthon).
Majd a hűtőben pár órát dermedni hagyom.

Mézeskalács... évek óta ezt a receptet használom

Erdélyi mézeskalács
(A Praktika magazin 1997/3. számából) ez a recept nekem nagyon bevált.
A lényeg, hogy a hozzávalókat mindig alaposan 2x átszitálom. Rögtön dupla adagot szoktam csinálni, hogy elég legyen :))

Hozzávalók:
60 dkg finomliszt, 20 dkg porcukor, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál fűszerkeverék (őrölt szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, gyömbér, ánizsmag), 2 tojás, 2 evőkanál puha margarin, 20 dkg méz

A porszerű hozzávalókat átszitáljuk és alaposan összekeverjük. A tojást, margarint és mézet jól kikeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát jól kidolgozzuk, alufóliába csomagoljuk, és legalább egy napig hűvös helyen érleljük. (Hűtőbe szoktam tenni)

Formázás:
A tésztát kis részletekben nyújtjuk ki, kb. 2 mm vastagra. Kiszúróformákkal különféle figurákat vágunk ki. A figurákat egymástól biztonságos távolságra (különben összesülnek), vajjal kikent sütőlapra tesszük, és előmelegített (kb. 200 C) sütőben néhány perc alatt barnáspirosra sütjük. A figurák a sütés során kb. egyharmaddal nagyobbra híznak. Még melegen késsel lepattintjuk mindet a sütőlapról, és egymás mellé téve hagyjuk kihűlni. Ne rakosgassuk egymásra, mert összeragadnak. Némely figura összeillesztve szép, új alakzatot ad ki, és sütés után egyben is marad.

Díszítés:
A máz, 12 dkg (lehet 15 dkg is!) nagyon finom, átszitált porcukor, 1 friss tojásfehérje

A tojásfehérjét habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. A máz akkor jó, amikor "szálat húz". A mázat nejlonzacskóba töltjük, sarkába apró lyukat vágunk. Ezzel kész az íróka, máris díszíthetünk. Arra kell törekedni, hogy a szál ne szakadjon meg díszítés közben. A vonalakat bátran és lendületesen rajzoljuk, a zacskót egyenletesen nyomjuk.
A megírt süteményeket legalább 2 órát hagyjuk száradni. Hegyes tűvel kiszúrva, arany szállal fel lehet függeszteni őket a fenyőfára, ha megéri addig, hogy nem ette meg senki sem. :))