2012. december 15., szombat

Almás linzer _ Manyi finom almása

50 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg cukor
1 tojás
1 kisdoboz tejföl
1/2 cs. sütőpor
csipet só
búzadara a gyümölcs alá, fölé
kb. 6 db közepes alma és birsalma
tésztába egy cs. vaníliás cukor

A tésztát kétfelé veszem, almára rá zsemlemorzsa majd a tészta másik fele.

40 perc sütés, 180 fokon.

2012. november 29., csütörtök

Mézes krémes- ez finom

A tésztához:

40 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 5 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 tojás, 3 evőkanál tej, 6 dkg méz

A töltelékhez:



20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 dl tej, 6 dkg búzadara, baracklekvár

A csokimázhoz:



3 evőkanál cukor, 3 evőkanál víz, 2 evőkanál kakaópor, 5 dkg vaj

Elkészítés:

A vajat, a tojást, a cukrot, a tejet és a mézet összefőzzük. Langyosra hűtjük, hozzáadjuk a liszthez és a szódabikarbónához és sima tésztát gyúrunk. Négy cipóba osztjuk és a cipókból egyenként 23×35 cm-es lapokat nyújtunk. A lapokat sütőpapírral bélelt 23×35 cm-es tepsibe téve, előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük. A töltelékhez a tejet a grízzel sűrűre főzzük és lehűtjük. A vajat a cukorral habosra keverjük és kanalanként hozzáadjuk a kihűlt grízt. Végül citromhéjjal ízesítjük. A sütemény összeállítása következik. Az első lapot vékonyan megkenjük baracklekvárral és rásimítjuk a krém harmadát, és jöhet rá a második és harmadik lap ugyanígy megkenve, végül befedjük a negyedik lappal. A mázhoz a cukrot a vízzel felfőzzük, belekeverjük a kakaót, végül pedig a vajat. A sütemény tetejére simítjuk. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, mielőtt felvágnánk.





2012. november 26., hétfő

Narancsos mascarpone süti


elkészítés
  1. A tésztához a tojásokhoz szétválasztjuk. A sárgájukat cukorral, vízzel habosra keverjük.
  2. A sütőporral, vajjal, kakaóval összeforgatott lisztet hozzáadjuk, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
  3. A krémet a hozzávalókkal összekeverjük.
  4. Olajozott, lisztezett tepsibe tesszük a tésztát .
  5. Előmelegített sütőben megsütjük.
  6. Ha kihűlt,  tetejére tesszük a krémet és a tortazselét.
sütési hőfok: 
180°C
sütési mód: 
alul-felül sütés




2012. október 22., hétfő

Linzer


Hozzávalók kb. 30 db linzerhez:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg Rama
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárga
  • 1 cs vaníliás cukor
  •  fél (bio)citrom héja
  • 1 tk sütőpor
  • baracklekvár (a linzerek összeragasztásához)

elkészítés
  1. Először a száraz alapanyagokat, így a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport és a citromhéjat összekeverem, majd gyorsan belemorzsolom a margarint. Végül hozzáadom a tojássárgát és jól összedolgozom.
  2. A tésztacipót fóliába csomagolom és 1 órát hűtőben pihentetem.
  3. A tésztából levágok egy darabot, porcukorral hintett deszkán fél cm vékonyra nyújtom. Linzerkiszúróval formára szaggatom és sütőpapírra sorakoztatom.
  4. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 10 percig sütöm.
  5. A lyukas és a teli sütiket baracklevárral összeragasztom, majd teszek még egy kis lekvárt a lyukakba.
  6. Végül vaníliás porcukrot szitálok a tetejére.

Tupperware Szilikonban sült kuglóf

Többféle kuglóf recept létezik, nekem ez bejött, ezért ezt szoktam alapként venni és variálni. Teszek bele darált diót, gyümölcsöt, kakaóport, csokit vagy dió darabokat, vagy, amit éppen találok otthon.

Hozzávalók:
  • 38 dkg cukor (ebbe tehetsz glukagont is),
  • 38 dkg liszt,
  • 6 tojás,
  • 1 1/2 dl víz,
  • 1 1/2 dl olaj,
  • 1 sütőpor,
  • citromhéj,
  • vaníliás cukor.

Elkészítés:
A cukrot a tojássárgájával kikeverjük, hozzáadjuk az olajat, vizet, citromhéjat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük fel, majd óvatosan hozzáadjuk felváltva a cukrozott tojássárgáját és a sütőporos lisztet. Az egészet egyneművé keverjük. Kikent Szilikon Kuglóf formába öntjük, ekkor tehetjük bele az egész darabos dolgokat pl. mazsola stb. Aranysárgára sütjük. Ízlés szerint vaníliás cukorral meghinthertjük, vagy leöntjük csokis tortabevonóval.

Sütés: 180 C fokon, Gázsütőben 3. fokozat, kib. 50 percig. (ha van benne darált dió is, akkor több).

Jó sütést!


Burgonyafánk sültek mellé - anyukám kedvence


Hozzávalók:

  • 20 dkg burgonya
  • 12 dkg liszt
  • 1 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 3 evőkanál tej
  • 3 dkg vaj
  • olaj

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, burgonyanyomóval összetörjük. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a tojással, a puha vajjal, az élesztős folyadékkal. Végül összedolgozzuk a főtt burgonyával és a sóval. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkára helyezzük, 2 cm vastagra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kb. 3 cm-es átmérőjű korongokat szaggatunk belőle. A tésztát bő, forró olajban kisütjük, de egyszerre csak néhány darabot teszünk a serpenyőbe, mert sülés közben a fánkok megnőnek. Itatósra szedjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Mártásos húsok mellé, köretként kínáljuk.

2012. szeptember 8., szombat

Többféle kuglóf recept létezik, nekem ez bejött, ezért ezt szoktam alapként venni és variálni. Teszek bele darált diót, gyümölcsöt, kakaóport, csokit vagy dió darabokat, vagy, amit éppen találok otthon.

Hozzávalók:
  • 38 dkg cukor (ebbe tehetsz glukagont is),
  • 38 dkg liszt,
  • 6 tojás,
  • 1 1/2 dl víz,
  • 1 1/2 dl olaj,
  • 1 sütőpor,
  • citromhéj,
  • vaníliás cukor.

Elkészítés:
A cukrot a tojássárgájával kikeverjük, hozzáadjuk az olajat, vizet, citromhéjat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük fel, majd óvatosan hozzáadjuk felváltva a cukrozott tojássárgáját és a sütőporos lisztet. Az egészet egyneművé keverjük. Kikent Szilikon Kuglóf formába öntjük, ekkor tehetjük bele az egész darabos dolgokat pl. mazsola stb. Aranysárgára sütjük. Ízlés szerint vaníliás cukorral meghinthertjük, vagy leöntjük csokis tortabevonóval.

Sütés: 180 C fokon, Gázsütőben 3. fokozat, kib. 50 percig. (ha van benne darált dió is, akkor több).

Jó sütést!