2012. december 26., szerda

Szalonkifli diós kifli - Manyi féle

Hozzávalók:

25 dkg liszt
25 dkg vaj, ezt összekeverjük
8 tojás sárgája

Ezt összegyúrjuk, majd 60 db golyót készítünk és 4 órát pihentetjük, hidegre téve, nem kell hűtőbe tenni.

Töltelék:

8 tojás fehérjét habbá verjük
25 dkg porcukrot és
25 dkg darált diót összekeverünk.

A golyókat kinyújtjuk, majd a fele tésztára dió tölteléket teszünk.

Tűpróbáig, 180 fokon sütjük, nagyon kell figyelni, mert gyorsan sül. :)

2012. december 18., kedd

Krémes

Manyi féle recept

40 dkg liszt
10 dkg cukor
10 dkg vaj
1 szalagálé
1 egész tojás
tejjel

két lapot sütünk belőle

Krém:

7 dl tej,
20 dkg cukor
4 kanál liszt
2 tojás sárgája
1 vaníliás cukor

Megfőzzük a krémet, majd 2 tojás fehérjéből vert habot adunk hozzá, még melegen.

Judit féle joghurtos süti - nagyon egyszerű és mindig sikerül

Hozzávalók:

1/2 l joghurt
1 teli joghurtos pohár cukor (ez kb. 2 dl)
2 és 1/2 joghurtos pohár liszt
1/2 pohár olaj
2 kávéskanál szódabikarbóna
3 evőkanál kakaó (vagy 1 kakaó és 2 dió)

Összekeverem és 190 C fokon sütöm, 15 percig

Krém: (ezt szoktam tortákba is főzni)

3 dl tej
6 kanál cukor
2 kanál kakaó
1/2 margarin
3 kanál liszt

A tejet, kakaót, lisztet, cukrot mix-fixben összerázom, majd margarint felolvasztom és összefőzöm.
Ezt  krémet a sütemény tetejére kenem

Jó sütést kívánok!

2012. december 15., szombat

Ecetes sós süti- Manyi sós rúdja szezámmalggal

25 dkg margarin
25 dkg liszt
8 dkg sajt
1 kávéskanál só
1 evőkanál 10 %-os ecet
6 evőkanál víz
24 órára hűtőbe rakni, kinyújtani, derelyevágóval csíkokra vágni, majd aranybarnára sütni

Almás linzer _ Manyi finom almása

50 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg cukor
1 tojás
1 kisdoboz tejföl
1/2 cs. sütőpor
csipet só
búzadara a gyümölcs alá, fölé
kb. 6 db közepes alma és birsalma
tésztába egy cs. vaníliás cukor

A tésztát kétfelé veszem, almára rá zsemlemorzsa majd a tészta másik fele.

40 perc sütés, 180 fokon.

2012. november 29., csütörtök

Mézes krémes- ez finom

A tésztához:

40 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 5 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 tojás, 3 evőkanál tej, 6 dkg méz

A töltelékhez:



20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 dl tej, 6 dkg búzadara, baracklekvár

A csokimázhoz:



3 evőkanál cukor, 3 evőkanál víz, 2 evőkanál kakaópor, 5 dkg vaj

Elkészítés:

A vajat, a tojást, a cukrot, a tejet és a mézet összefőzzük. Langyosra hűtjük, hozzáadjuk a liszthez és a szódabikarbónához és sima tésztát gyúrunk. Négy cipóba osztjuk és a cipókból egyenként 23×35 cm-es lapokat nyújtunk. A lapokat sütőpapírral bélelt 23×35 cm-es tepsibe téve, előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük. A töltelékhez a tejet a grízzel sűrűre főzzük és lehűtjük. A vajat a cukorral habosra keverjük és kanalanként hozzáadjuk a kihűlt grízt. Végül citromhéjjal ízesítjük. A sütemény összeállítása következik. Az első lapot vékonyan megkenjük baracklekvárral és rásimítjuk a krém harmadát, és jöhet rá a második és harmadik lap ugyanígy megkenve, végül befedjük a negyedik lappal. A mázhoz a cukrot a vízzel felfőzzük, belekeverjük a kakaót, végül pedig a vajat. A sütemény tetejére simítjuk. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, mielőtt felvágnánk.





2012. november 26., hétfő

Narancsos mascarpone süti


elkészítés
  1. A tésztához a tojásokhoz szétválasztjuk. A sárgájukat cukorral, vízzel habosra keverjük.
  2. A sütőporral, vajjal, kakaóval összeforgatott lisztet hozzáadjuk, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
  3. A krémet a hozzávalókkal összekeverjük.
  4. Olajozott, lisztezett tepsibe tesszük a tésztát .
  5. Előmelegített sütőben megsütjük.
  6. Ha kihűlt,  tetejére tesszük a krémet és a tortazselét.
sütési hőfok: 
180°C
sütési mód: 
alul-felül sütés