2012. december 30., vasárnap

Malackás sütemény szilveszterre

Szilveszteri malackák recept!)))

Hozzávalók :


25 dkg liszt, 25 dkg puha vaj, 25 dkg főtt, áttört burgonya, 25 dkg túró, 2 kiskanál só


A tetejére :


egy felvert egész tojás pici sóval ízesítve, egész fekete bors vagy napraforgómag.

Elkészítés :


A hozzávalókból egy laza tésztát gyúrunk és kb. 1 órát a hűtőbe pihentetjük. Ezután a 

tésztát 1 – 1.5 cm vastagságúra nyújtjuk.

A füleket és az orrokat a malacfejekre illesztjük és lekenjük őket is a felvert tojással.

Fekete borsból vagy napraforgómagból szemeket ragasztunk a malackáknak.

A malac-pogácsákat sütőpapíros tepsin 220 fokos, előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt 

aranybarnára sütjük. 

Sok sikert és jó étvágyat Mindenkinek!)




És íme az elkészült újévi malacka


2012. december 26., szerda

Szalonkifli diós kifli - Manyi féle

Hozzávalók:

25 dkg liszt
25 dkg vaj, ezt összekeverjük
8 tojás sárgája

Ezt összegyúrjuk, majd 60 db golyót készítünk és 4 órát pihentetjük, hidegre téve, nem kell hűtőbe tenni.

Töltelék:

8 tojás fehérjét habbá verjük
25 dkg porcukrot és
25 dkg darált diót összekeverünk.

A golyókat kinyújtjuk, majd a fele tésztára dió tölteléket teszünk.

Tűpróbáig, 180 fokon sütjük, nagyon kell figyelni, mert gyorsan sül. :)

2012. december 18., kedd

Krémes

Manyi féle recept

40 dkg liszt
10 dkg cukor
10 dkg vaj
1 szalagálé
1 egész tojás
tejjel

két lapot sütünk belőle

Krém:

7 dl tej,
20 dkg cukor
4 kanál liszt
2 tojás sárgája
1 vaníliás cukor

Megfőzzük a krémet, majd 2 tojás fehérjéből vert habot adunk hozzá, még melegen.

Judit féle joghurtos süti - nagyon egyszerű és mindig sikerül

Hozzávalók:

1/2 l joghurt
1 teli joghurtos pohár cukor (ez kb. 2 dl)
2 és 1/2 joghurtos pohár liszt
1/2 pohár olaj
2 kávéskanál szódabikarbóna
3 evőkanál kakaó (vagy 1 kakaó és 2 dió)

Összekeverem és 190 C fokon sütöm, 15 percig

Krém: (ezt szoktam tortákba is főzni)

3 dl tej
6 kanál cukor
2 kanál kakaó
1/2 margarin
3 kanál liszt

A tejet, kakaót, lisztet, cukrot mix-fixben összerázom, majd margarint felolvasztom és összefőzöm.
Ezt  krémet a sütemény tetejére kenem

Jó sütést kívánok!

2012. december 15., szombat

Ecetes sós süti- Manyi sós rúdja szezámmalggal

25 dkg margarin
25 dkg liszt
8 dkg sajt
1 kávéskanál só
1 evőkanál 10 %-os ecet
6 evőkanál víz
24 órára hűtőbe rakni, kinyújtani, derelyevágóval csíkokra vágni, majd aranybarnára sütni

Almás linzer _ Manyi finom almása

50 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg cukor
1 tojás
1 kisdoboz tejföl
1/2 cs. sütőpor
csipet só
búzadara a gyümölcs alá, fölé
kb. 6 db közepes alma és birsalma
tésztába egy cs. vaníliás cukor

A tésztát kétfelé veszem, almára rá zsemlemorzsa majd a tészta másik fele.

40 perc sütés, 180 fokon.

2012. november 29., csütörtök

Mézes krémes- ez finom

A tésztához:

40 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 5 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 tojás, 3 evőkanál tej, 6 dkg méz

A töltelékhez:



20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 dl tej, 6 dkg búzadara, baracklekvár

A csokimázhoz:



3 evőkanál cukor, 3 evőkanál víz, 2 evőkanál kakaópor, 5 dkg vaj

Elkészítés:

A vajat, a tojást, a cukrot, a tejet és a mézet összefőzzük. Langyosra hűtjük, hozzáadjuk a liszthez és a szódabikarbónához és sima tésztát gyúrunk. Négy cipóba osztjuk és a cipókból egyenként 23×35 cm-es lapokat nyújtunk. A lapokat sütőpapírral bélelt 23×35 cm-es tepsibe téve, előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük. A töltelékhez a tejet a grízzel sűrűre főzzük és lehűtjük. A vajat a cukorral habosra keverjük és kanalanként hozzáadjuk a kihűlt grízt. Végül citromhéjjal ízesítjük. A sütemény összeállítása következik. Az első lapot vékonyan megkenjük baracklekvárral és rásimítjuk a krém harmadát, és jöhet rá a második és harmadik lap ugyanígy megkenve, végül befedjük a negyedik lappal. A mázhoz a cukrot a vízzel felfőzzük, belekeverjük a kakaót, végül pedig a vajat. A sütemény tetejére simítjuk. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, mielőtt felvágnánk.