2012. szeptember 8., szombat

Többféle kuglóf recept létezik, nekem ez bejött, ezért ezt szoktam alapként venni és variálni. Teszek bele darált diót, gyümölcsöt, kakaóport, csokit vagy dió darabokat, vagy, amit éppen találok otthon.

Hozzávalók:
  • 38 dkg cukor (ebbe tehetsz glukagont is),
  • 38 dkg liszt,
  • 6 tojás,
  • 1 1/2 dl víz,
  • 1 1/2 dl olaj,
  • 1 sütőpor,
  • citromhéj,
  • vaníliás cukor.

Elkészítés:
A cukrot a tojássárgájával kikeverjük, hozzáadjuk az olajat, vizet, citromhéjat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük fel, majd óvatosan hozzáadjuk felváltva a cukrozott tojássárgáját és a sütőporos lisztet. Az egészet egyneművé keverjük. Kikent Szilikon Kuglóf formába öntjük, ekkor tehetjük bele az egész darabos dolgokat pl. mazsola stb. Aranysárgára sütjük. Ízlés szerint vaníliás cukorral meghinthertjük, vagy leöntjük csokis tortabevonóval.

Sütés: 180 C fokon, Gázsütőben 3. fokozat, kib. 50 percig. (ha van benne darált dió is, akkor több).

Jó sütést!



2012. augusztus 8., szerda

Túrógombóc tálalómesterben

Nagyon szeretem ezt a receptet, mert sohasem eszik szét a gombóc

Hozzávalók:
1/2 kg túró, 3 egész tojás, 10 dkg búzadara, 1 cs. vaníliás cukor, a forró vízbe egy kis olaj, pirított zsemlemorzsa, ízlés szerint tejföl, porcukor a szervírozáshoz

A túrót, tojást, vaníliás cukrot és a grízt összekeverem és estig a hűtőben pihentetem.
Felforralok kb. 2-3 liter vizet, teszek a tálalómesterbe egy kis olajat.
A tálalómester szűrőjébe kis gombócokat formázok, egymás mellé helyezem őket. A tálba öntök annyi forró vizet, hogy ellepje a gombócokat. A szűrőt ezután óvatosan belesüllyesztem az edénybe, lefedem a tetejével és az asztalon 20 perc alatt megfő a gombóc. Ezután pirított zsemlemorzsába forgatom és végül tejföllel, porcukorral tálalom.

Nagyon finom!

Joghurttorta desszertes gyűrűben

Ez egy könnyű kis édesség, bármilyen gyümölccsel finom

Hozzávalók:
1/2 liter natúr joghurt, 3 dl tej, 1 cs zselatin (25 g), 1 cs. tejszínhabpor, 5 evőkanál cukor

A joghurtot a tejszínhabporral és a cukorral jól felverem.
A zselatint a tejjel meglangyosítom, majd a joghurtos keverékhez öntöm.
Ezután megint felverem. Az egészet a desszertes gyűrűbe öntöm.
Célszerű előtte a gyűrűt hideg vízzel átöblíteni. Gyümölcsöt teszek bele (konzervet, frisset, fagyasztottat, ami van otthon).
Majd a hűtőben pár órát dermedni hagyom.

Mézeskalács... évek óta ezt a receptet használom

Erdélyi mézeskalács
(A Praktika magazin 1997/3. számából) ez a recept nekem nagyon bevált.
A lényeg, hogy a hozzávalókat mindig alaposan 2x átszitálom. Rögtön dupla adagot szoktam csinálni, hogy elég legyen :))

Hozzávalók:
60 dkg finomliszt, 20 dkg porcukor, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál fűszerkeverék (őrölt szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, gyömbér, ánizsmag), 2 tojás, 2 evőkanál puha margarin, 20 dkg méz

A porszerű hozzávalókat átszitáljuk és alaposan összekeverjük. A tojást, margarint és mézet jól kikeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát jól kidolgozzuk, alufóliába csomagoljuk, és legalább egy napig hűvös helyen érleljük. (Hűtőbe szoktam tenni)

Formázás:
A tésztát kis részletekben nyújtjuk ki, kb. 2 mm vastagra. Kiszúróformákkal különféle figurákat vágunk ki. A figurákat egymástól biztonságos távolságra (különben összesülnek), vajjal kikent sütőlapra tesszük, és előmelegített (kb. 200 C) sütőben néhány perc alatt barnáspirosra sütjük. A figurák a sütés során kb. egyharmaddal nagyobbra híznak. Még melegen késsel lepattintjuk mindet a sütőlapról, és egymás mellé téve hagyjuk kihűlni. Ne rakosgassuk egymásra, mert összeragadnak. Némely figura összeillesztve szép, új alakzatot ad ki, és sütés után egyben is marad.

Díszítés:
A máz, 12 dkg (lehet 15 dkg is!) nagyon finom, átszitált porcukor, 1 friss tojásfehérje

A tojásfehérjét habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. A máz akkor jó, amikor "szálat húz". A mázat nejlonzacskóba töltjük, sarkába apró lyukat vágunk. Ezzel kész az íróka, máris díszíthetünk. Arra kell törekedni, hogy a szál ne szakadjon meg díszítés közben. A vonalakat bátran és lendületesen rajzoljuk, a zacskót egyenletesen nyomjuk.
A megírt süteményeket legalább 2 órát hagyjuk száradni. Hegyes tűvel kiszúrva, arany szállal fel lehet függeszteni őket a fenyőfára, ha megéri addig, hogy nem ette meg senki sem. :))

2012. június 22., péntek

Epres-kekszes piskóta

Hozzávalók:

Piskóta:
  • 6 tojás
  • 6 ek liszt
  • 6 ek cukor
  • 1/2 cs sütőpor
Krém:
  • 3 cs vanília ízű pudingpor
  • 1 l tej
  • 10-15 ek cukor
  • 15 dkg margarin
Továbbá:
  • 50 dkg eper
  • 1 cs kockás háztartási keksz (25 dkg)
Elkészítés:

  1. Az epret megmossuk, a nagyobbakat feldaraboljuk.
  2. A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk.
  3. A krémhez a pudingporokat összekeverjük a cukorral, csomómentesen elkeverjük kevés tejjel, majd a többi tejet is hozzáöntjük, és megfőzzük.
  4. Ha kész, beletesszük a magarint, és addig keverjük, amíg elolvad. Ezután kihűtjük a pudingot, közben többször átkeverjük.
  5. A piskótát vékonyan megkenjük a kihűlt pudinggal, majd sorban ráhelyezzük az epreket, ezt beborítjuk a maradék krémmel. Tetejére szorosan rárakjuk a kekszeket.
  6. Másnap a kekszek mentén szeleteljük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés

Rákóczi túrós a nagy kedvencem

Hozzávalók:

Tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 6 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 kk szódabikarbóna
  • 3 ek tejföl
Töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 12 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
Habhoz:
-----------------------------------------------
 Elkészítés:

  1. Tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Kinyújtjuk, félig megsütjük.
  2. Amíg sül a tésztánk, jó ha hozzálátunk a tojáshab felverésének, mert az bizony elég hosszú időt vesz igénybe (kb. 10 perc). Viszont ha rendesen felverjük, akkor sülés után csak nagyon kicsit esik össze a hab. A hab akkor jó, amikor fényes és a keverőszállról szakállként lelóg....
  3. Ezután jöhet rá a töltelék. Süssük pár percig, amíg a túró összeáll.
  4. Most már rásimíthatjuk és villával kicifrázhatjuk a felvert tojáshabot, amit halvány pirulásig sütünk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 37x23 cm


2012. június 2., szombat

Házi forrócsoki - nemrég fedeztem fel a receptet

Recept:
20 dkg étcsoki (vagy amilyet szeretnél)
2 dl tejszín
6 dl tej 
vanília pasztilla vagy vanília rúd
(ha ízesíteni szeretnéd narancshéj, vagy fahéj...)

A csokoládét olvasd fel gőz fölött. A tejet és tejszín öntsd össze és tedd bele a vanília szemcséket, majd tedd fel melegedni. Nem kell felforralni, csak jó meleg legyen. Ha megolvadt a csoki, óvatosan öntsd össze, és már kész is.
Persze egy kis tejszínhab még jobban feldobja:)



Igazi sűrű és krémes lesz, és az ízesítés is csak rajtad múlik