2012. augusztus 8., szerda

Túrógombóc tálalómesterben

Nagyon szeretem ezt a receptet, mert sohasem eszik szét a gombóc

Hozzávalók:
1/2 kg túró, 3 egész tojás, 10 dkg búzadara, 1 cs. vaníliás cukor, a forró vízbe egy kis olaj, pirított zsemlemorzsa, ízlés szerint tejföl, porcukor a szervírozáshoz

A túrót, tojást, vaníliás cukrot és a grízt összekeverem és estig a hűtőben pihentetem.
Felforralok kb. 2-3 liter vizet, teszek a tálalómesterbe egy kis olajat.
A tálalómester szűrőjébe kis gombócokat formázok, egymás mellé helyezem őket. A tálba öntök annyi forró vizet, hogy ellepje a gombócokat. A szűrőt ezután óvatosan belesüllyesztem az edénybe, lefedem a tetejével és az asztalon 20 perc alatt megfő a gombóc. Ezután pirított zsemlemorzsába forgatom és végül tejföllel, porcukorral tálalom.

Nagyon finom!

Joghurttorta desszertes gyűrűben

Ez egy könnyű kis édesség, bármilyen gyümölccsel finom

Hozzávalók:
1/2 liter natúr joghurt, 3 dl tej, 1 cs zselatin (25 g), 1 cs. tejszínhabpor, 5 evőkanál cukor

A joghurtot a tejszínhabporral és a cukorral jól felverem.
A zselatint a tejjel meglangyosítom, majd a joghurtos keverékhez öntöm.
Ezután megint felverem. Az egészet a desszertes gyűrűbe öntöm.
Célszerű előtte a gyűrűt hideg vízzel átöblíteni. Gyümölcsöt teszek bele (konzervet, frisset, fagyasztottat, ami van otthon).
Majd a hűtőben pár órát dermedni hagyom.

Mézeskalács... évek óta ezt a receptet használom

Erdélyi mézeskalács
(A Praktika magazin 1997/3. számából) ez a recept nekem nagyon bevált.
A lényeg, hogy a hozzávalókat mindig alaposan 2x átszitálom. Rögtön dupla adagot szoktam csinálni, hogy elég legyen :))

Hozzávalók:
60 dkg finomliszt, 20 dkg porcukor, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál fűszerkeverék (őrölt szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, gyömbér, ánizsmag), 2 tojás, 2 evőkanál puha margarin, 20 dkg méz

A porszerű hozzávalókat átszitáljuk és alaposan összekeverjük. A tojást, margarint és mézet jól kikeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát jól kidolgozzuk, alufóliába csomagoljuk, és legalább egy napig hűvös helyen érleljük. (Hűtőbe szoktam tenni)

Formázás:
A tésztát kis részletekben nyújtjuk ki, kb. 2 mm vastagra. Kiszúróformákkal különféle figurákat vágunk ki. A figurákat egymástól biztonságos távolságra (különben összesülnek), vajjal kikent sütőlapra tesszük, és előmelegített (kb. 200 C) sütőben néhány perc alatt barnáspirosra sütjük. A figurák a sütés során kb. egyharmaddal nagyobbra híznak. Még melegen késsel lepattintjuk mindet a sütőlapról, és egymás mellé téve hagyjuk kihűlni. Ne rakosgassuk egymásra, mert összeragadnak. Némely figura összeillesztve szép, új alakzatot ad ki, és sütés után egyben is marad.

Díszítés:
A máz, 12 dkg (lehet 15 dkg is!) nagyon finom, átszitált porcukor, 1 friss tojásfehérje

A tojásfehérjét habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. A máz akkor jó, amikor "szálat húz". A mázat nejlonzacskóba töltjük, sarkába apró lyukat vágunk. Ezzel kész az íróka, máris díszíthetünk. Arra kell törekedni, hogy a szál ne szakadjon meg díszítés közben. A vonalakat bátran és lendületesen rajzoljuk, a zacskót egyenletesen nyomjuk.
A megírt süteményeket legalább 2 órát hagyjuk száradni. Hegyes tűvel kiszúrva, arany szállal fel lehet függeszteni őket a fenyőfára, ha megéri addig, hogy nem ette meg senki sem. :))

2012. június 22., péntek

Epres-kekszes piskóta

Hozzávalók:

Piskóta:
  • 6 tojás
  • 6 ek liszt
  • 6 ek cukor
  • 1/2 cs sütőpor
Krém:
  • 3 cs vanília ízű pudingpor
  • 1 l tej
  • 10-15 ek cukor
  • 15 dkg margarin
Továbbá:
  • 50 dkg eper
  • 1 cs kockás háztartási keksz (25 dkg)
Elkészítés:

  1. Az epret megmossuk, a nagyobbakat feldaraboljuk.
  2. A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk.
  3. A krémhez a pudingporokat összekeverjük a cukorral, csomómentesen elkeverjük kevés tejjel, majd a többi tejet is hozzáöntjük, és megfőzzük.
  4. Ha kész, beletesszük a magarint, és addig keverjük, amíg elolvad. Ezután kihűtjük a pudingot, közben többször átkeverjük.
  5. A piskótát vékonyan megkenjük a kihűlt pudinggal, majd sorban ráhelyezzük az epreket, ezt beborítjuk a maradék krémmel. Tetejére szorosan rárakjuk a kekszeket.
  6. Másnap a kekszek mentén szeleteljük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés

Rákóczi túrós a nagy kedvencem

Hozzávalók:

Tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 6 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 kk szódabikarbóna
  • 3 ek tejföl
Töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 12 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
Habhoz:
-----------------------------------------------
 Elkészítés:

  1. Tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Kinyújtjuk, félig megsütjük.
  2. Amíg sül a tésztánk, jó ha hozzálátunk a tojáshab felverésének, mert az bizony elég hosszú időt vesz igénybe (kb. 10 perc). Viszont ha rendesen felverjük, akkor sülés után csak nagyon kicsit esik össze a hab. A hab akkor jó, amikor fényes és a keverőszállról szakállként lelóg....
  3. Ezután jöhet rá a töltelék. Süssük pár percig, amíg a túró összeáll.
  4. Most már rásimíthatjuk és villával kicifrázhatjuk a felvert tojáshabot, amit halvány pirulásig sütünk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 37x23 cm


2012. június 2., szombat

Házi forrócsoki - nemrég fedeztem fel a receptet

Recept:
20 dkg étcsoki (vagy amilyet szeretnél)
2 dl tejszín
6 dl tej 
vanília pasztilla vagy vanília rúd
(ha ízesíteni szeretnéd narancshéj, vagy fahéj...)

A csokoládét olvasd fel gőz fölött. A tejet és tejszín öntsd össze és tedd bele a vanília szemcséket, majd tedd fel melegedni. Nem kell felforralni, csak jó meleg legyen. Ha megolvadt a csoki, óvatosan öntsd össze, és már kész is.
Persze egy kis tejszínhab még jobban feldobja:)



Igazi sűrű és krémes lesz, és az ízesítés is csak rajtad múlik



2012. május 30., szerda

Tiramisu - az édes csábítás

Hozzávalók:


4 nagyon friss tojás,
3 cs vaníliás cukor,
3 ek cukor,
50 dkg mascarpone sajt,
1-2 evőkanál martini vagy konyak (én rumaromát szoktam használni),
kb. 40 babapiskóta,
a piskóta áztatásához 3 dl erős kávé,
7-8 evőkanál cukor,
a tetejére 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor.


(ha normál családi felhasználás lesz, akkor elég csak fél adagot csinálni)


Elkészítés:


A tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra kavarjuk. Akkor jó, ha a cukor elolvadt, a massza pedig kifehéredik és tejföl sűrűségű nem lesz. A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk, majd martinivel ízesítjük.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán a sajtos krémbe forgatjuk.
A babapiskóták áztatásához a hideg kávét a cukorral meg a konyakkal összekeverjük. A piskóták felét egyesével megforgatjuk a kávéban, kissé lecsöpögtetjük és  egy rétegben tálcára rakjuk.
A fele krémet egyenletesen rárakosgatjuk. A többi krém a tetejére megy.Végül kakaóporral meghintjük, kb. fél órát, de jobb egy éjszakát, hűtőben tároljuk.