2012. június 22., péntek

Epres-kekszes piskóta

Hozzávalók:

Piskóta:
  • 6 tojás
  • 6 ek liszt
  • 6 ek cukor
  • 1/2 cs sütőpor
Krém:
  • 3 cs vanília ízű pudingpor
  • 1 l tej
  • 10-15 ek cukor
  • 15 dkg margarin
Továbbá:
  • 50 dkg eper
  • 1 cs kockás háztartási keksz (25 dkg)
Elkészítés:

  1. Az epret megmossuk, a nagyobbakat feldaraboljuk.
  2. A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk.
  3. A krémhez a pudingporokat összekeverjük a cukorral, csomómentesen elkeverjük kevés tejjel, majd a többi tejet is hozzáöntjük, és megfőzzük.
  4. Ha kész, beletesszük a magarint, és addig keverjük, amíg elolvad. Ezután kihűtjük a pudingot, közben többször átkeverjük.
  5. A piskótát vékonyan megkenjük a kihűlt pudinggal, majd sorban ráhelyezzük az epreket, ezt beborítjuk a maradék krémmel. Tetejére szorosan rárakjuk a kekszeket.
  6. Másnap a kekszek mentén szeleteljük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés

Rákóczi túrós a nagy kedvencem

Hozzávalók:

Tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 6 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 kk szódabikarbóna
  • 3 ek tejföl
Töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 12 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
Habhoz:
-----------------------------------------------
 Elkészítés:

  1. Tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Kinyújtjuk, félig megsütjük.
  2. Amíg sül a tésztánk, jó ha hozzálátunk a tojáshab felverésének, mert az bizony elég hosszú időt vesz igénybe (kb. 10 perc). Viszont ha rendesen felverjük, akkor sülés után csak nagyon kicsit esik össze a hab. A hab akkor jó, amikor fényes és a keverőszállról szakállként lelóg....
  3. Ezután jöhet rá a töltelék. Süssük pár percig, amíg a túró összeáll.
  4. Most már rásimíthatjuk és villával kicifrázhatjuk a felvert tojáshabot, amit halvány pirulásig sütünk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 37x23 cm


2012. június 2., szombat

Házi forrócsoki - nemrég fedeztem fel a receptet

Recept:
20 dkg étcsoki (vagy amilyet szeretnél)
2 dl tejszín
6 dl tej 
vanília pasztilla vagy vanília rúd
(ha ízesíteni szeretnéd narancshéj, vagy fahéj...)

A csokoládét olvasd fel gőz fölött. A tejet és tejszín öntsd össze és tedd bele a vanília szemcséket, majd tedd fel melegedni. Nem kell felforralni, csak jó meleg legyen. Ha megolvadt a csoki, óvatosan öntsd össze, és már kész is.
Persze egy kis tejszínhab még jobban feldobja:)



Igazi sűrű és krémes lesz, és az ízesítés is csak rajtad múlik



2012. május 30., szerda

Tiramisu - az édes csábítás

Hozzávalók:


4 nagyon friss tojás,
3 cs vaníliás cukor,
3 ek cukor,
50 dkg mascarpone sajt,
1-2 evőkanál martini vagy konyak (én rumaromát szoktam használni),
kb. 40 babapiskóta,
a piskóta áztatásához 3 dl erős kávé,
7-8 evőkanál cukor,
a tetejére 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor.


(ha normál családi felhasználás lesz, akkor elég csak fél adagot csinálni)


Elkészítés:


A tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra kavarjuk. Akkor jó, ha a cukor elolvadt, a massza pedig kifehéredik és tejföl sűrűségű nem lesz. A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk, majd martinivel ízesítjük.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán a sajtos krémbe forgatjuk.
A babapiskóták áztatásához a hideg kávét a cukorral meg a konyakkal összekeverjük. A piskóták felét egyesével megforgatjuk a kávéban, kissé lecsöpögtetjük és  egy rétegben tálcára rakjuk.
A fele krémet egyenletesen rárakosgatjuk. A többi krém a tetejére megy.Végül kakaóporral meghintjük, kb. fél órát, de jobb egy éjszakát, hűtőben tároljuk.



Boci szelet - Szabi kedvence

Hozzávalók:
Hozzávalók: 11 evőkanál kristálycukor, 11 evőkanál étolaj, 15 evőkanál tej, 15 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaópor, 4 tojás, 1 csomag sütőpor.

Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalókat. A legvégén a habbá vert tojásfehérjét. Zsírozott, lisztezett közepes nagyságú tepsibe tesszük. Fél kg túrót elkeverünk 4 evőkanál grízzel, egy egész tojással 20 dkg kristálycukorral és 1 csomag vaníliás cukorral. Kiskanállal gombócokban a tepsiben lévő tésztára rakjuk. Ami természetesen belesüllyed, és sütés után − ha kihűlt − felvágva tarka lesz, mint a boci.

2012. május 27., vasárnap

Madártej szelet

Hozzávalók

  • Teteje 3 dl növényi tejszín

  • Krém 25 dkg Rama
    20 dkg porcukor
    8 dl tej
    1 ek. liszt
    2 cs. vaníliás pudingpor
    8 tojássárgája

  • Tészta fél csomag sütőpor
    8 ek. liszt
    8 ek. cukor
    8 tojásfehérje


Elkészítés

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem. Belekeverem a sütőporos lisztet, és sütőpapíros tepsiben megsütöm. A tojássárgából, pudingporból, lisztből, tejből, sűrű krémet főzök. A Ramát kihabosítom a porcukorral, és összekeverem a kihűlt, főzött krémmel. A krémet a tésztára simítom. Tetejére kenem a keményre vert tejszínhabot.



Egyszerű habcsók

Hozzávalók:
Ahány tojás fehérje, annyiszor 5 dkg kristálycukor
csipet só
egy csepp ecet

Elkészítés:
A tojásfehérjét robotgéppel közepes fokozaton félig felverem. Hozzáadom a cukrot, egy csipet sót, egy csepp ecetet, és magas fokozaton kemény habbá verem.
A sütőpapírral bélelt tepsibe kávés kanállal (igazából habzsákkal kellene, de nekem ehhez nincs türelmem) apró halmokat rakok.
Előmelegített sütőben 120 °C-on (légkeverésesnél csak 100 °C) 45-50 perc alatt rózsaszínűre sütöm.

Tanácsok:
Amikor a sütőt kikapcsoltam, kicsit megnyitom az ajtaját, és így hagyom kihűlni a habcsókot.
Szoktam úgy is sütni, hogy a felvert hab tetejére kókuszreszeléket, vagy darált diót szórok, és így kanalazom a tepsibe. Ha elfogyott róla, akkor ismét megszórom, és folytatom.


(Ezt én csináltam)